5 ISTILAH SAKIT JIWA YANG KITA PERLU TAHU

Tahukah korang?

Masalah sakit mental  adalah penyakit kedua tertinggi di hadapi oleh rakyat Malaysia selepas penyakit jantung.

Masalah ini bertambah rumit apabila kurangnya pengetahuan berkaitan bahaya penyakit ini dan tidak mendapatkan sebarang rawatan ataupun hanya merawat secara tradisional sahaja.

Korang selalu je sebut penyakit sakit jiwakan? Korang tahu tak, penyakit ni ada macam – macam jenis. Dan setiap jenis tu ada istilah/nama sendiri.

Jom kita tambah sedikit ilmu, jangan pandai sebut je, tapi tak tahu maksud istilah – istilah penyakit jiwa ni. 5 istilah penyakit jiwa yang kita selalu dengar tapi tak tahu bagaimana ianya berlaku.

  1. Skizofrenia

skizofrenia adalah gangguan psikologi/kejiwaan yang disebabkan oleh kelainan  pada otak,  yang pada akhirnya mengganggu fungsi sistemik dan impuls saraf otak.  kondisi ini mengakibatkan kegagalan fungsi otak dalam mengolah informasi  ke pancar indera,  sehingga timbul bayangan yang tidak seharusnya.

  1. Bipolar Disorder

Bipolar disorder, atau yang sebelumnya disebut manic depression, adalah penyakit berupa perubahan mood secara ekstrim, dimulai dari perasaan bahagia yang berlebihan hingga rasa sedih yang berlarut-larut, bahkan memiliki niat untuk bunuh diri.

Penderita bipolar disordermengalami dua fasa mood secara umumnya, iaitu manic (keadaan ketika penderita merasa sangat bahagia dan percaya diri, bahkan sampai memiliki ilusi mengenai hal-hal yang tidak nyata) dan depressive atau depresi (keadaan ketika penderita merasa sangat sedih dan depresi). Kebanyakan dari penderita bipolar disorder lebih sering merasakan depresi daripada perasaan gembira yang berlebihan.

  1. Psikopat

Psikopat secara harfiah berarti sakit jiwa.Psikopat tak sama dengan gila (skizofrenia/psikosis) kerana seorang psikopat sedar sepenuhnya atas perbuatannya.

  1. Obsesif Compulsif Disorder

Gangguan obsesif kompulsif atau yang lebih dikenal dengan singkatan OCD adalah kelainan psikologis yang menyebabkan seseorang memiliki pikiran obsesif dan perilaku yang bersifat kompulsif. Gangguan ini merupakan penyakit jangka panjang seperti halnya tekanan darah tinggi mahupun diabetes.

  1. Skizoaffectif

Gangguan skizoafektif adalah kelainan mental yang kacau yang ditandai dengan adanya gejala kombinasi antara gejala skizofrenia dan gejala gangguan afektif dimana keduanya sama-sama menonjol pada saat yang bersamaan, atau dalam beberapa hari yang satu sesudah yang lain, dalam satu episode penyakit yang sama.

Bermanfaat tak untuk korang? Haa sebenarnya banyak lagi istilah – istilah penyakit yang kita perlu tahu. Apa yang penting, mulai harini jaga kesihatan diri, tempat sekeliling pastikan korang sentiasa hidup di dalam keadaan yang gembira dan ceria.! jom ubah cara hidup!

Komen Anda?

Close
Top