5 MITOS BATAL PUASA

Assalamualaikum…

Apa khabar semua? Macamana persiapan bulan puasa korang semua? Dah ready ke nak puasa ni? Tinggal 2 hari je ni kita nak puasa tau, Mesti ada yang dah ready untuk bisness kat bazaar ramadhan kan?

Bila sebut  pasal bulan puasa ni, mesti zaman kanak – kanak korang dulu,  pelbagai mitos pantang larang mak – mak korang ajar kan?

Antara  mitos yang saya penah dengar masa kecik – kecik dulu :

1.Kentut dalam air

Yang ni paling rare, sape yang tak pernah dengar mitos ni, memang tak tau hidup zaman bile. Asalnya, zaman kecik  – kecik korang mesti suka main airkan? , lagi – lagi time bulan puasa,berendam dalam kolah mesti lama, sebab kepanasan. Haha Bagi mengelakkan batal puasa, lepastu  mak korang cakap jangan kentut dalam air, nanti batal puasa.

Fakta : kentut dalam air tidak membatalkan puasa, mungkin mitos itu muncul disebabkan mak – mak korang taknak korang duduk berendam dalam kolah lama sangat

2.Korek hidung

yang ni paling power, sape korek hidung batal puasa, time ni mulalah  korang buat – buat korek hidung sebab nak buka puasa tanpa sengaja betul tak?

Fakta : Asalnya korek hidung  tak batal pun puasa, melainkan korang korek sampai rasa syok ! baru batal puasa.

3.Gosok gigi

“Jangan gosok gigi, nanti batal puasa”, korang mesti pernah dengar ayat macamni kan? Kononnya bila gosok gigi masa puasa, puasa korang akan terbatal.

Fakta : korang boleh je, nak gosok gigi, takkan nak biarkan gigi dan mulut korang busuk pulak kan?, susahla macamtu, nak berurusan dengan orang pun payah sebab mulut busuk.

4. Kumur – kumur

“Jangan kumur – kumur nanti batal puasa”, korang mesti pernah kan? Sambil – sambil ambil wudhu’time tula telan sikit air tu. tipulah kalau kata tak pernah buat kan?

Fakta : sebenarnya berkumur – kumur di bolehkan semasa bulan puasa, tapi janganlah sampai korang tertelan air tu, tak pun korang kumur – kumur guna kuah sup. haha *takde gurau

5.Berbohong

“Kamu berbohong ye?, Nanti batal puasa kamu”, pernah kan dengar mak – mak cakap macamtu? Lagi – lagi korang berbohong masa tengah puasa.

Fakta : Bohong termasuk perbuatan dosa. Bukanlah ertinya perkara yang  membatalkan puasa,  tapi kalau korang buat,  kuranglah pahala puasa. Korang nak ke puasa korang hanya menahan rasa lapar dan dahaga je? Tak nak dapat pahala ke?

Tergelak saya sendiri, bila teringat masa zaman kanak – kanak dulu, jomlah sharekan pengalaman korang zaman kanak – kanak. Apa – apapun saya nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa bagi umat islam di dunia.

Eh nanti janganlah tiba – tiba terkentut, korang cakap boleh buka puasa pulak. Haha okbai.

Komen Anda?

Close
Top