5 Trik Agar Fastfood lebih Sihat

Aktiviti dan kesibukan harian kita boleh menyebabkan kita jauh dari gejala hidup yang sihat. Jangan kata nak berolahraga dan berjonging, bahkan untuk memilih makananan yang sihat untuk di makan juga kita sering kali tidak ada masa. Dan akhirnya apa yang terjadi? Kompem kita akan memilih makanan yang cepat di masak, cepat di hidang dan cepat di makan seperti fast food kan?,mula – mula  kita rasa macam terpaksa ambil fasfood sebab makanan ini senang di hidang, tapi lama kelamaan ianya menjadi rutin dan kebiasaan.

Dan akibatnya diri kita terjebak kepada gejala gaya hidup yang tidak sihat dan tanpa kita juga menempah pelbagai jenis penyakit.Oklah, harini saya nak share dengan korang semua, trik dan tip menjadikan makanan fast food menjadi lebih sihat. Antaranya adalah :

 

Pilih kuantiti yang kecil

3-Jenis-Makanan-Diet-Sehat

 

Jika ada pilihan untuk memilih setiap menu, sebaiknya pilihlah size hidangan yang paling kecil. Jangan tergoda dengan tawaran upsize yang biasanya lebih murah.Pilihlah size hidangan untuk kanak-kanak. Size hidangan untuk kanak – kanak yang kecil juga lebih rendah dan sedikit kalorinya.

 

Pertimbangkan Side dish

Menu utama masih terasa kurang? Boleh tambahkan side dish  atau makanan sampingan. Kebiasaanya kita boleh memilih yang mengandungi serat atau sayur – sayuran, seperti sup atau salad. Hindari side dish yang digoreng seperti french fries atau nugget. Dan ingat, jangan lebih dari dua side dish ya!

 

Kurangkan pengambilan Sos & Mayonis

makanan-diet-yang-enak-tapi-rendah-kalori-500x332

Tahukah anda semua?, bahawa dengan mengurangi sos ataumayonis pada hidangan kita, kalori yang kita ambil juga boleh lebih terkontrol. Sebagai contoh, mengambil salad tanpa tambahan sos boleh menjadikan jumlah kalori yang kita ambil hanya 300 kalori sahaja.

 

Pilih yang rendah lemak

 

Yogurt-Rendah-Lemak

Untuk  yang memilih menu ayam goring sebagai menu pilihan, ingat! pilihlah bahagian dada kerana bahagian dada  mengandungi lemak yang sedikit. Hindari daripada mengambil bahagian kulit ayam, kerana  bahagian inilah paling banyak mengandungi lemak.

 

Perhatikan yang apa Anda minum

2015100111515129028

 

Hindarilah daripada meminum minuman yang  manis atau bersoda. Kandungan gula di segelas minuman bersoda sangat tinggi dan tidak baik untuk tubuh kita. Agar lebih sihat, pilihlah air mineral atau jus buah segar.

Walaupun ada cara untuk menikmati makanan fast food dengan lebih sihat, bukan bermaksud kita terus  berhenti untuk mengambil makanan lebih sihat  ya!, Walaupun begitu, kita harus ingat jika mengambil makanan fast food secara berlebihan, ianya akan mengakibatkan pelbagai gejala penyakit kepada kita.

 

p/s: Harini saya nak bagi e-book  Teknik Sales Rempit yang berharga RM 79.90 percuma pada anda. Yang tak sabar nak tahu cara nak rempitkan sale laju-laju tahap maksima boleh klik link kat bawah ni…Sementara masih ada grab cepat!

Komen Anda?

Close
Top