BILLIONAIR INI PAKAI BAJU YANG SAMA SETIAP HARI !

Assalamualaikum,

Wahh ! Rasanya, baru saja cuti sekolah kan ? Tup.. Tup.. Tup.. Nak cuti lagi ? Dah nak dekat dah tahun baru cina. Bagi yang menyambutnya, saya nak ucapkan selamat menyambut tahun baru cina. Bagi bangsa yang lain, selamat bercuti yee !

haa, hari ni saya nak sharekan dengan anda semua, siapa Billionair muda yang kaya raya, tapi still bersederhana dan memakai baju yang sama hampir setiap hari.

Anda tahu tak kenapa orang muda yang terkaya di dunia ni, sangat bersederhana dalam kehidupan ? hampir setiap hari dia akan memakai baju yang sama, warna yang sama, nak tahu siapa billioner tu? mesti anda tertanya – tanya kan?

Billionair itu adalah pengasas Facebook Mark Zuckerberg !

Anda tak percaya ? Jom lihat beberapa gambar yang Mark post di facebooknya

 

Serious ?! mesti anda tak perasan kan? Hampir keseluruhan pakaiannya adalah baju t-shirt berwarna kelabu, meskipun aktiviti bersama keluarga, bersukan, dan semua aktiviti harian Mark.

Dengan kekayaan yang Mark ada, sangatlah  masuk akal bagi seorang billionair untuk membeli apa pun yang di inginkannya.

Seorang audience telah bertanyakan satu soalan kepada Mark

“hai mark, kenapa anda memakai baju yang sama setiap hari?”

 

Jawapan Mark pasti membuatkan anda terkejut !

“Saya tidak mahu menghabiskan waktu di depan almari untuk berfikir untuk memakai baju apa? Warna apa? Itu sangat membuang masa. Lebih baik saya gunakan masa itu untuk berfikir dan mewujudkan segala agenda untuk membawa dunia menjadi lebih baik dari sebelumnya.”

Jawapan mark, sungguh buat kita tersentap dan malu dengan diri sendiri.

 

Salah satu komen yang menarik perhatian saya adalah

Pemikiran Mark, sama seperti tokoh – tokoh jutawan yang lain, seperti Steve Jobs pengasas  Iphone, Barrack Obama,  Albert Einstein dan ramai lagi !

 

Apa yang kita belajar dari Mark?

Dia kaya tapi dia tak menghabiskan duitnya dengan bermewah – mewah, cukuplah berserderhana dalam kehidupan ! saya sangat kagum dengan pemikiran Mark ! fenomena harini, kita di Malaysia, sanggup mengahabiskan duit untuk kelihatan kaya dan hipster di mata orang !

Mark kaya tapi tak habiskan duit untuk kelihatan hipster !

Kalau di takdirkan anda kaya seperti Mark?

Adakah anda buat perkara yang sama seperti Mark?

Komen Anda?

Close
Top