PENGAJARAN UNTUK AKU NAIK GRAB CAR.

 

KISAH MALAM TADI..

Ceritanya kete hantar pg service,so nk ke restoren naik lah GRAB CAR dr rmh nak ke Fizomawar kitchen.Tak jauh pun cuma tak sampi 10 km je. Bila request dr apps tu dptlah GRAB dan driver nya, keluar lah namanya ,YEE, owh ok Chineese, tgk tambang kat situ dlm RM 7 jer.so standby duit siap2 RM 10 kira nk bg sedekah lah kat dia.then ok lah tggu lah dia sampai.Kadang kadang aku suka amik Chineese or indian driver sbb suka bersembang dan dieorang pun tak kenal siapa aku,so xde la dieorang ni nak jadi hipokrit atau nak bg layanan yg special ke ape.

Biasalah aku ni bila naik GRAB or UBER mmg suka interview lah, sbb suka naik GRAB boleh dgr mcm2 cter kisah dieorng berusaha semata mata nak cari rezeki yg halal.So ape lagi kene lah interview mcm dalam program Nasi Lemak Kopi O lah.

“awak keje ape full time?” – “saya cuma keje buat plaster syiling dgn abg ipar saya’ ,kadang ade kadang tak de keje,so sbb tu lah sya buat GRAB car ni, nak cari duit lebih,duit tak ckp nak hidup nak makan.- jawabnya dalam dialek melayu cina yg agak pekat jugak lah.Sory abg bahasa melayu saya tak betul sgt, sya tak belajar tinggi katanya.

Dalam hati saya terdetik juga lah,kesian pun ada dan ada juga terlintas betul ke dia ni,sbb tgk dia agak selekeh juga la.bukannya nak negative sgt tapi skng ni macam2 orang.So cuba lah positive dan layan lah sembang ngan dia.Tanya dia lagi, “u sudah kahwin ke belom?”

“saya belom kahwin lg,mana ada duit sekarang ni pun tinggal rumah flat je,tak boleh kahwin lagi kene jaga mak,mak sudah tua 60 lebih dah umur dia,i tak bg dia buat keje da.Jadi i yang kene keje lebih,kadang kadang dpt duit GRAb n keje pun ckp2 utk isi minyak dan makan saje.Saya tak makan xpa lagi,janji mak saya hari hari dapat makan.ini hari pun sudah rugi sebab tayar kete ni 2 biji sudah pecah siang tadi.customer pun tak ramai,trip pun dpt yg dekat saja.Ada juga yg naik td bila sampai dia tak nak bayar tambang.- katanya.

Bisalah aku ni bila dgr pasal emak je emosi ni lain mcm ckit,timbul lah rasa kesian,simpati dan mcm2 lah.yg awalnya ada sedikit negative trus hilang trus.Terlintas lah niat nak bg lebih niat sedekah kat brader ni.Mula-mula igt nak bg dlm RM 50, kira nk bg kat mak dia utk makan,tapi niat tu berubah bila ‘dihasut’….hmmmm buka wallet tgk ade note RM 20 dan RM 50.’hasutan’ tu membuatkan aku ubah niat aku dengan bg dia RM 20 je..dalam hati ckp xpe lah, janji aku dah bg lebih kira OK lah tu.Sempat juga la dia pesan boss nnti kasi rate 5 bintang ya sama sya.Ok2 aku ckp dan siap pesan kat dia nnti keje elok2 cari rezeki yang halal dan baik2 insyallah nnti u akan senang dan mak u akn happy.Dia punya lah happy dpt tip lebih yg aku bg tu,walhal niat aku nak bg lebih lagi,tp tu lah sebab ‘perangai’ tu kan.

Bila dia dah gerak aku turun kete trus terfikir…ish kenapa aku berkira sangat,sedangkan aku dah berniat td..hmm… xpe lah.bila sampi ke Fizomawar kitchen then terus bz layan customers n meeting semua.

Masa nak balik.baru terperasan yang kamera kesayangan yg baru aku beli, beribu ribu ringgit jugalah harganya tercicir dalam kete GRAB td.Apa lagi… terus call dia,nasib baik ade misscall number dia masa dia nak pick up td.Few time juga lah call tak angkat dan coverage tak clear then dia letak fon.Dalam hati aku macam..hmmm…bye bye dah kamera aku tu..terus jadi negative dan pikir macam2..

lagi best aku dok call byk kali dia ckp tgh driving dan xlh ckp fon dan aku tanya pasal kamera dia ckp memang xde dlm ket dia.Aku sgt YAKIN memang ade dlm kete tu.then aku call lagi mmg seperti yg dijangkakan lah mmg tak dapat trus..

Macam xde harapan dah lah.xpe lah xde rezeki nak buat mcm mane kan?Sekali ttbe dia call blk dan bgtau kamera aku dlm kete dia. “boss skng ni sya ada di genting highland, hantar customers,kalau u mau ini mlm juga sya hantar ke bangi.”

Serious weh dlm hati aku terus terlintas,baiknya cina ni.Kalau dia ckp xde dlm kete dia pun aku nk buat ape kan? benda mahal tu.Tak smua orang nk pulangkan balik,dah la dia dok cter yg dia xcukup duit semua bagai.

Masa dia sampai ke rumah aku utk pulangkan kamera tu dlm pkl 1 pg,lama juga la aku sembang ngn dia,dia siap minta maaf lagi ngn aku sbb kacau waktu tido aku mlm mlm buta ni,dalam hati aku cakap baik betol budak cina ni.rasa bersalah pulak aku.dah lah kete dia sampai bau hangit,mungkin dia speeding la kot, ye la dari genting tu rushing nk hantar barang aku ke bangi.

Apa yg aku nak share panjang lebar ni adalah bukan soal kamera yang beribu tu,tapi sikap aku sendiri yang tidak jujur dan berkira dengan rezeki dari ALLAh kpd aku.Walhal aku dah berniat dah sbb simpati dgn cite dia dan mak dia,aku pun kononnya nak bg dlm RM 50 lah tips kat dia.Teringat peasanan drpd salah sorang GURU aku,Prof Muhaya tentang 3 FASA NIAT, 1- SEBELUM, 2- SEMASA DAN 3- SELEPAS.Itu yg kita selalu kantoi,niat sebelum biasanya baik,dan selalunya kan berlaku sebaliknya bila SEMASA dan SELEPAS, itu yang membuatkan ALLAH tidak izinkan kejayaan keatas kita disebabkan berubahnya niat kita dek kerana ‘hasutan’ oleh diri kita sendiri.

Padahal tak luak pun rezeki aku kalau aku kasi dia RM 50 yg aku niatkan diawal tadi,tapi disebabkan aku berkira dgn rezeki ALLAH kpd aku yg sebenarnya ada hak orang lain di dalam setiap rezeki aku.Tak kira lah siapa dia,bangsa apa,agama apa mahupun binatang sekalipun selagi mana mereka bergelar makhluk ALLAH.

Masa dia nk blk aku pun salam “selit” lah ngn dia bg tips kat dia,tak byk pun tapi bergandalah dari jumlah niat awal yang aku nak bg kat dia tu.tu pun dia macam tak nak sbb mgkn byk kot  jikalau nak di nilai dgn caj tambang GRAB tu.

MORAL of the story mungkin kalau aku tidak ‘ingkar’ dgn niat awal aku tadi tu mungkin kamera aku tak tertinggal dlm kereta dia dan aku pun tak perlu keluarkan duit utk salam ‘selit’ dgn dia.lagi aku nk jimat,lagi byk sebenarnya aku kene keluarkan walaupun tak di minta.

the best part is bukannya soal brape duit aku bg kat dia,tapi soal NILAI yg aku palajari tentang berkongsi rezeki dgn orang lain.Dan ALLAH telah menghantar seseorang kepada aku utk mengingatkan aku dan perkongsian ini adalah utk ingatan kita semua..

Nah aku belanja selfie 1 dengan budak GRAB cina yang sangat baik hati ini.Aku doakan YEE ni akn terus berjaya yang penting keberkatan dia dalam mencari rezeki semata mata utk menjaga mak dia..

Kalau korng nak GRAB atau personal driver call je dia 016 – 304 5388

Komen Anda?

Close
Top